novinky testy 

Apple prichádza s novými službami v hodine dvanástej

Apple má od čias Steva Jobsa charizmatický marketing, ktorým sa snaží presvedčiť, že nové produkty a služby sú niečím prelomové, i keď často len nasledujú (podobajú sa) projekty konkurencie. Tu sú myšlienky Veľkého Obsahu k tohtotýždňovému ohláseniu spoločnosti Apple.

To sa týka aj novej prezentácie služieb Apple TV a Apple News +, ktoré sú už dnes súčasťou produktov Amazon Prime alebo pri Apple Arcade nasleduje predplatné platformy napríklad Sony Playstation. Z tohto dôvodu je kľúčové, čo bude pridaná hodnota Apple. Kým doteraz si zákazník mohol video služby ako HBO alebo Hulu užívať na hardwarovom rozhraní Apple (iPhone, iPad, apple TV), tak teraz tieto extra služby chce integrovať na báze svojej platformy. Zaujímavosťou je, že sa Apple podarilo túto softvárovú platformu integrovať okrem Apple zariadení aj pre smart televízie a zároveň Mac zariadenia (od jesene).
Čo sa týka vstupu do segmentu streamovacích služieb cez Apple TV+, treba povedať, že o väčšine z ohlásených projektov sa už v odborných kruhoch hovorilo, keďže Apple podpisoval zmluvy s tvorcami ako Steven Spielberg, J.J.Abrams alebo Ron Howard už v priebehu minulého roka. Dozvedeli sme sa veľmi nekonkrétne, že táto služba bude spustená na jeseň vo viac ako 100 krajinách, nepoznáme však cenu, ktorú si za túto službu bude účtovať.
Apple má dlhodobo veľký objem voľných finančných zdrojov, vďaka ktorým sa minulý rok hovorilo aj o prevzatí Netflixu, čo sa však neudialo. Spustenie vlastnej video služby je preto logickým krokom. So službou však prichádza v hodine 12., keď tento rok sa očakáva nástup aj služby Disney+ a podľa všetkého Netflix už dosiahol v tomto segmente na americkom trhu vrchol, z ktorého už nevie výraznejšie rásť..
V prvých dvoch rokoch sa bude Apple TV + snažiť dosiahnuť úroveň trojky trhu, na ktorom sú dnes HBO a za ním Hulu. Výhodou spomínaných konkurentov vrátane Netflixu a Amazonu sú už vybudované knižnice a desiatky miliónov predplatiteľov.
Výhodou Apple bude, že bude kontrolovať zariadenia a interface, teda platfomu Apple TV, z ktorej bude vedieť veľmi dobre analyzovať preferencie spotrebiteľov a tomu prispôsobovať svoju budúcu ponuku. Konkurencia je teda v komplikovanej situácii – na jednej strane chápe, že zákazníci chcú integrované riešenia, ale na druhej strane môžu mať logicky obavu, či do tohto cudzieho prostredia ísť. To je presne dôvod, prečo sa na integrovaní do platformy Apple TV nedohodol Netflix ani Disney+.
Hoci zatiaľ nepoznáme výšku poplatku za Apple TV+ ani Apple Arcade, možno počítať, že bežná americká (Apple News+ zatiaľ bude len v limitovanom rozsahu krajín) domácnosť len za nové predstavené služby by mohla  platiť aj 30 amerických dolárov, čo znamená v ročných výdavkoch 360 dolárov, alebo pri dvoch rokoch (čo je bežná životnosť jedného mobilného zariadenia) 720 dolárov, čo už je suma jedného nového zariadenia. K tomu možno pripočítať aj výdavky na službu apple Music (120 dolárov/rok) a poplatok za využívanie rozšíreného úložiska iCloud. Je to teda dôkaz, že Apple do budúcnosti chce, aby tržby zo služieb postupne dobehli v celkovom hospodárení spoločnosti výnosy z predaja hardwaru, čo by mohol byť pozitívny signál aj pre akcionárov Apple.
Komentujte cez Facebook

Related posts